Zij leve lang hoera, hoera?

 

afvallen-door-langzamer-en-bewuster-te-eten

‘De gemiddelde levensverwachting voor mannen is sterk toegenomen. Tussen 2000 en vorig jaar is de verwachting bij geboorte met ruim 3,5 jaar gestegen tot ruim 79 jaar.’ Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen worden nog altijd ouder met een gemiddelde levensverwachting van bijna 83 jaar, maar deze verwachting is tussen 2000 en 2011 met slechts 2,3 jaar gestegen. Volgens het CBS leven we langer zonder beperkingen. Toch blijven de kosten van de gezondheidszorg explosief toenemen. Dat lijkt een contradictie. Hoe het echt zit?

Gezondheid is ‘het ontbreken van ziekteverschijnselen’

In de reguliere geneeskunde is de definitie van gezondheid ‘het ontbreken van ziekteverschijnselen’. Onze gezondheidszorg neemt ziekteverschijnselen en de daarbij horende beperkingen weg met farmaceutische producten, maar aan de oorzaak wordt vaak niets gedaan.

Iemand van 43 jaar heeft bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk en moet de rest van zijn leven medicijnen nemen om de bloeddruk te verlagen. Daardoor ontstaat bij velen als bijwerking dat de nieren slechter gaan werken, waarvoor zij weer andere medicatie krijgen. Oh, uw cholesterol te hoog? Dan laten we u de rest van uw leven statines slikken. Bijwerking helse spierpijn? Dan geven we u toch de rest van uw leven pijnstillers. Chronische ontstekingen? Dan doen we gewoon een prednisonkuur. Met zulk kunst en vliegwerk worden we nu gemiddeld 79 jaar oud voor mannen en 83 jaar voor vrouwen.

Tegenwoordig bestaan er een aantal cycli die vrijwel identiek zijn. Wellicht de grootse is gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Mensen met ernstige hartklachten slikken de rest van hun leven bloedverdunners, bètablokkers, statines, spuiten veelal insuline, krijgen bloeddrukverlagers en tot slot maagwandbeschermers tegen al die farmaceutische narigheid.

Logisch dat onze gezondheidszorg steeds duurder wordt. Ook mensen zelf verwarren ‘leven zonder klachten’ abusievelijk met gezond zijn. Hun beperkingen worden gemaskeerd door de vele medicijnen en hulpmiddelen waarvan zij afhankelijk zijn. En daar wringt dus de schoen.

Beeldvorming in de media vs de harde werkelijkheid

In bovengenoemd ‘hoera artikel’ worden een paar krasse ouderen geïntroduceerd die een halve triatlon afleggen of die andere huzarenstukjes opvoeren. Maar op straat zie je de harde werkelijkheid: massa’s ongezonde, vaak te dikke mensen en broze kromgebogen ouderen die zonder rollator hopeloos verloren zouden zijn. En dat het fundamenteel mis gaat blijkt uit de fysieke keuring van militairen. De conditie van jonge mensen wordt steeds slechter en hun aantal met overgewicht neemt explosief toe. Dat geldt zelfs al voor heel jonge kinderen.

Werkelijk alle welvaartsziekten stijgen explosief. Diabetes, osteoporose (botontkalking), kanker, chronische ziektes, auto-immuunziektes, depressiviteit, slapeloosheid, gewrichtsklachten, obesitas, COPD’s en burn-outs; het neemt allemaal toe.

Mensen hebben een groot aanpassingsvermogen

Wanneer ik met een groep zogenaamd gezonde, klachtenvrije ouderen een High Intensity Interval Training (HIIT) zou doen, dan zouden sommigen het letterlijk niet overleven. Zo extreem? Jazeker.

Wat mensen beetje bij beetje verliezen is hun kwaliteit van leven. Ze schikken zich naar hun afnemende vitaliteit, hun afnemende kracht, hun afnemende conditie, hun afnemende lenigheid en stabiliteit, hun verlies aan energie, hun afnemend weerstands- en herstelvermogen en hun afnemende mobiliteit. Toch vinden zij dat ze niet mogen klagen. Vrijwel iedereen lijkt te geloven dat ‘ouderdom nu eenmaal met gebreken komt’.

‘Het kan ook anders,’ vindt Bob Hoogenboom

Bob Hoogenboom is al 35 jaar lang een vriend van mij. We trainen al die tijd samen. Hij volgt mijn krachttraining-schema’s blind. Hij is inmiddels 77 en ziet eruit als een atleet. Breedgeschouderd, gespierd, slank, beresterk en in prima conditie. Naturel, zonder doping. Zijn geheim? Hij traint dus al heel lang zeer intensief, eet gezond, niet teveel en neemt voldoende antioxidanten – die hij als levensverzekering ziet.

Ik denk dat er wereldwijd wellicht geen enkel mens van zijn leeftijd zo gespierd, sterk en fit is. En hij vindt het belachelijk om te accepteren dat hij zwakker zou worden vanwege zijn voortschrijdende jaren. Zijn geheim werkt voor iedereen die gezond oud wil worden. Nogmaals: slank zijn, gezond eten, hard trainen en voldoende antioxidanten nemen. Als iedereen zou leven als Bob, dan bespaarden we een godsvermogen op onze gezondheidszorg.

Benieuwd hoe jij ook meer kwaliteit kan toevoegen aan jouw leeftijd? Neem dan gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com