Afvallen door langzamer en bewuster te eten

 

afvallen-door-langzamer-en-bewuster-te-eten

Langzamer eten heeft een heel gunstig effect op het voorkomen van overgewicht en obesitas. Dat laat een recente uitgebreide studie zien, uitgevoerd door de Kyushu University Graduate School of Medical Sciences in Fukuoka, Japan. Andere kleinere studies tonen aan dat mindful eating dit effect verder versterkt; het stimuleert zelfs gewichtsverlies. Benieuwd hoe je deze methode zelf kan toepassen?

5 makkelijke tips om langzamer en bewuster te eten

Schuif jij jouw bordje eten in rap tempo naar binnen? Dan is het misschien wijs om wat langzamer en bewuster te gaan eten. Hoe dat in zijn werk gaat? Wij geven 5 makkelijke tips om je op weg te helpen:

  1. De twintig minuten regel Het duurt twintig minuten voor jouw hersenen in de gaten hebben dat je genoeg hebt gegeten. Pas dan geven zij een stofje af dat het verzadigingsgevoel stimuleert en het hongergevoel wegneemt. Probeer daarom langzamer te eten, neem normale porties en wacht met een tweede keer opscheppen tot de twintig minuten zijn verstreken. Extra tip: zet een timer.

  2. Concentreer je op het eten Zorg voor zo min mogelijk afleiding tijdens het eten. Zet de televisie uit, leg je tablet en smartphone weg en ga ook niet lezen. Concentreer je volledig op het eten wat er op jouw bord ligt. Wanneer je met tafelgenoten zit, probeer dan de eerste twee minuten niet te praten maar met je focus bij het eten te blijven. En als je wel praat, laat dan hetgeen er op jullie bord ligt het gespreksonderwerp zijn. Geniet van het moment!

  3. Eet als een recensent Stel je voor dat je een voedingsrecensent bent. Dan haast je je niet tijdens het eten omdat je zorgvuldig moet proeven en kauwen om een oordeel te kunnen vellen. Wees je bewust van de kleuren, geuren en texturen van het eten. Uit welke ingrediënten bestaat het? Smaak wordt uiteindelijk bepaald door de combinatie van dit alles.

  4. Neem niet te grote happen en kauw zorgvuldig Probeer tenminste tien keer te kauwen op elke hap, want met kauwen start het verteringsproces. De enzymen in speeksel breken het voedsel af, waardoor het beter verteert en je sneller een gevoel van verzadiging krijgt. Je zal daardoor minder gaan eten.

  5. Duurzamer eten en gezondheid Wie bewust eet heeft minder voedsel nodig. Het zorgt ervoor dat belasting op het milieu afneemt met 35%. Dat effect wordt verder versterkt wanneer er daarbij minder vlees wordt gegeten. Ook jouw eigen duurzaamheid verbetert; je lichamelijke en mentale gezondheid krijgt namelijk een enorme boost!

Wil je weten hoe jij gezonder kan worden maar toch van eten kan blijven genieten? Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op met Guus van der Meer