Hoe blijf je een leven lang fit?

 

Hoe-blijf-je-een-leven-lang-fit

Iedereen streeft ernaar om fit te blijven. Maar desondanks is dat slechts voorbehouden aan een selecte groep. Naar schatting is slechts vijftien procent van de Westerse bevolking écht fit. En een nog veel lager percentage is zijn hele leven lang fit. Maar wat houdt fitheid precies in?

De 8 kenmerken van echte fitheid

Iemand die echt fit is:
1. Slaapt diep en gezond
2. Heeft de Metabole Switch op “aan” staan
3. Beweegt pijnvrij
4. Heeft voldoende testosteron, ook vrouwen
5. Heeft een goed uithoudingsvermogen, heeft veel energie
6. Heeft ruim voldoende kracht en beweegt efficiënt
7. Heeft naar verhouding meer spiermassa
8. Heeft een gezond gewicht en weinig vet.

De belasting en belastbaarheid van het lichaam

Om fit(ter) te worden moet je meer bewegen dan jouw lichaam gewend is. Deze overload wordt training genoemd en de aanpassingen die het lichaam daarop maakt heten trainingsresultaten. Wanneer je te licht en niet frequent genoeg traint, hoeft het lichaam zich niet of nauwelijks aan te passen waardoor er niet of nauwelijks resultaten merkbaar zullen zijn. Maar ook als je te vaak, te intensief en/of te lang traint is er weinig tot geen resultaat te bespeuren. De intensiteit, duur en frequentie van de trainingen worden op dat moment beperkt door onvoldoende herstel. Wanneer je op zo’n moment weer aan een nieuwe training zou beginnen, kan je zelfs in een neerwaartse spiraal terecht komen. Dan raak je overtraind.

Sportwetenschap geldt voor iedereen

Bewegingswetenschappers en inspanningsfysiologen bepalen de sportwetenschap. Vaak gebeurt dit in nauwe samenwerking met de trainers en atleten. Ook voor hen gelden dezelfde criteria als hierboven beschreven. Alleen een optimale trainingsintensiteit en trainingsfrequentie in samenhang met de juiste omvang van de training en de duur van de hersteltijd zullen succesvolle resultaten geven.

Lid zijn van een sportschool biedt geen fitgarantie

Trainingsleer is een vak. Bewegingsleer is een vak. Maar in Nederland mag iedereen zich personal trainer noemen. Daarbij komt dat slechts een op de twintig mensen zich een relatief kostbare personal trainer kan veroorloven. Steeds meer mensen sporten in een budget gym en vaak zonder begeleiding. Logisch dat er maar weinig mensen rondlopen die fit zijn en/of fit blijven. Zeker wanneer uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde trainingsfrequentie op 0.8 keer per week ligt, terwijl de fitnesspopulatie denkt twee keer per week te trainen. 0.8 keer per week trainen is echt te weinig om meetbare resultaten te halen.

Gelukkig is het lichaam vergevingsgezind

Steeds weer ben ik verbaasd dat wanneer ik mensen train en daarbij hun levensstijl aanpas, hoe snel ze door mijn aanpak weer in shape raken en hoeveel gezonder zij ogen en in het leven staan. Vaak hebben ze hun lijf decennialang uitgeput en uitgebuit. Bijvoorbeeld door misdadige hoeveelheden alcohol achterover te slaan, hun maag voornamelijk te vullen in plaats van te voeden. Ze hebben geen energie en slapen slecht, ze zijn te zwaar en hebben pre diabetes, et cetera. Toch kan na acht weken trainen en gezonder leven hun bloedbeeld al enorm zijn verbeterd, hebben ze een gezonder gewicht en komen ze steeds dichter bij de bovengenoemde fitaspecten. Hoe vaak ik dit ook meemaak, het blijft een mirakel. Maar wél een reproduceerbaar mirakel!

Benieuwd hoe jij weer gezond en fit(ter) kan worden? Wij vertellen je er graag meer over. Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op met Guus van der Meer