Spiermassa behouden is belangrijk op elke leeftijd

 

Spiermassa-behouden-is-belangrijk-op-elke-leeftijd

Jonge, gespierde mannen die in de sportschool aan de gewichten hangen, dat is vaak het beeld dat we hebben van krachttraining. Maar krachttraining is voor iedereen. Deze vorm van trainen heeft op elke leeftijd en voor zowel mannen als vrouwen een positieve invloed. Door onze spiermassa op peil te houden, blijven we langer gezond en zijn we later minder afhankelijk van hulpmiddelen en zorg. Het is nooit te laat om te beginnen!

Hoe hoger de leeftijd, hoe minder spiermassa

Ieder mens verliest tijdens zijn of haar leven gemiddeld 50% van de oorspronkelijke spiermassa. Bij ouderen wordt dit als ziekte bestempeld en sarcopenie genoemd. Het verlies van spiermassa als gevolg van bijvoorbeeld kanker of anorexia nervosa heet cachexie en wordt veroorzaakt wanneer het lichaam te veel cytokine aanmaakt.

If you do not use it, you will lose it!

Het is niet zo dat de spieren zelf verdwijnen, maar hun volume slinkt omdat de spieren te weinig worden gebruikt. Onderzoek toont aan dat tachtigjarigen over vrijwel dezelfde spiervezels beschikken als twintigjarigen, ze zijn alleen minder omvangrijk. Daarnaast wordt spiermassa beïnvloed door testosteron. Wanneer deze hormoonspiegel gedurende ons leven – ook bij vrouwen – steeds verder daalt, heeft dit een vermindering van spiermassa tot gevolg. Vrouwen bezitten van nature 30% minder spiermassa, omdat hun testosteronwaarden lager liggen.

Krachttraining zorgt ervoor dat spiervezels groeien, oftewel hypertrofie. En krachttraining stimuleert ook de aanmaak van testosteron.

Belangrijke lessen uit de ‘blauwe zones’

Met ‘blauwe zones’ wordt verwezen naar de vijf gebieden op aarde waar mensen veel langer en gezonder leven dan gemiddeld het geval is. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag, waaronder dagelijkse fysieke arbeid zoals tuinieren, hetgeen de spiermassa op peil houdt. Ook een dieet van gezonde – vaak zelf geteelde – voeding vol antioxidanten draagt bij aan de hogere levensverwachting. Tenslotte zorgt de veelal geïsoleerde ligging van deze gebieden voor een ander levenspatroon, waarin de nadruk meer ligt op sociale cohesie en men minder stress ervaart.

Kies de juiste krachttraining, ook op latere leeftijd

Met de juiste vorm van krachttraining kunnen spiermassa en testosteronwaarden op elke leeftijd toenemen. Toch zijn de meeste mensen en trainers huiverig om intensief te trainen, waardoor het lichaam onvoldoende wordt geprikkeld en maximale resultaten uitblijven. Het is zelfs zo dat zij die op latere leeftijd kiezen voor fitness om een goede gezondheid te behouden, hierdoor uiteindelijk onvoldoende profijt van de te lichte vorm van fitness hebben en hun tijd en energie wel beter kunnen besteden.

Triltraining en reguliere krachttraining voor iedereen

Een perfecte trainingsmethode voor de oudere generatie is vibratie-training. Hierbij worden op een slimme en simpele manier witte spiervezels geactiveerd, zonder dat de gewrichten onder druk komen te staan door zware gewichten of snelle bewegingen. Witte spiervezels hebben de eigenschap enorm in omvang te kunnen toenemen. Triltraining is voor elke leeftijd bevorderlijk, om spiermassa te kweken en behouden.

Ook reguliere krachttraining onder leiding van een ervaren trainer met kennis van zaken werpt zijn vruchten af. Mensen op leeftijd die passende krachttraining blijven doen, zijn minder afhankelijk van hulpmiddelen en zorg. Als ik als oudere zou moeten kiezen tussen cardiotraining of krachttraining, dan zou ik direct voor krachttraining kiezen. Een betere gezondheids- en anti-aging strategie is er niet!

Meer informatie over triltraining vs reguliere training op latere leeftijd? Lees het volgende artikel: https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/62/6/630/645592

Benieuwd naar de positieve effecten van triltraining? Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op met Guus van der Meer