De Giro-stunt van Froome: puur natuur of synthetische bijsmaak?

 

De-Giro-stunt-van-Froome-puur-natuur-of-synthetische-bijsmaak

 

 

Niemand kan de spectaculaire Giro-stunt van Chris Froome zijn ontgaan. Maar de profwielrenner blijkt ook astmapatiënt te zijn; hij gebruikt immers een zogenaamd puffertje. Door het werkzame bestanddeel Salbutamol worden luchtkanaaltjes wijder, zodat grotere hoeveelheden zuurstof de longen kunnen bereiken. Van levensbelang wanneer je astma hebt, maar is dat in Froome’s geval ook zo?

Profwielrenners: astmapatiënten of dopinggebruikers?

Is het niet wonderlijk dat zoveel astmapatiënten toch succesvol profwielrenner zijn geworden? Terwijl hun lichamelijke zwakste plek, de longen, essentieel zijn om de zwaarste duursport ter wereld te kunnen beoefenen? Ik vind het op zijn zachts gezegd opmerkelijk.

Heeft het inhaleren van Salbutamol echt met astma te maken of gebruiken profwielrenners het om een andere reden? Bijvoorbeeld om meer zuurstof in hun bloed te krijgen? Wanneer wetenschappers beweren dat het middel niet prestatie bevorderend werkt gaat dat er bij mij niet in. Waarom is het middel bij een bepaald hoog percentage in de urine dan op de dopinglijst geplaatst? Bij amfetamines en EPO is het ook nooit aangetoond en dat heeft alles te maken met de beperkingen van wetenschappelijk onderzoek. De vaak verrassende resultaten van profwielrenners tijdens grote koersen spreken wat mij betreft boekdelen.

Waaraan zijn dopinggebruikers te herkennen?

Tijdens mijn topsportcarrière heb ik geleerd dat dopinggebruikers zichzelf altijd verraden. Wanneer je bijvoorbeeld complimenten maakt over hun spectaculaire spiergroei, zullen velen direct uitleggen hoeveel zij ervoor doen en laten, dat ze keihard trainen, gezond eten en welke aminozuren ze gebruiken. Ze proberen hun valsspelen te maskeren.

Het wekt vertrouwen wanneer iemand reageert met ‘bedankt voor het compliment’. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘Ja, ik ga keihard op die roïds!’ Of neem Michael Boogerds eerste reactie toen hij hoorde dat ploegmaat Michael Rasmussen door de leiding uit de Tour de France was gezet. In plaats van zijn woede op de dopingzondaar te richten, werd hij boos op de ploegleiding. Destijds viel het niemand op, maar mij wel. Michael was zelf ook een zondaar.

Profsport kent zowel hoge pieken als diepe dalen

Hoedt u voor uiterst zelfverzekerde wielrenners. Als er iets onvoorspelbaar is, dan is het de fysieke en mentale vorm tijdens een grote wielerronde. Van de ene op de andere dag, of zelfs van het ene op het andere moment, kan je zomaar in elkaar zakken. Maar niet als je superherstellers neemt. Lance Armstrong zette bij wedkantoren zelfs grote bedragen in op zijn eigen Tour zeges. Hij wist immers zeker dat hij en zijn ploegmaten optimaal zouden herstellen van hun zware dagelijkse inspanningen. Terwijl Tom Dumoulin tijdens de Giro d’Italia en nu in de Tour in ieder interview zegt, ‘Ik hoop dat ik morgen goede benen heb.’ Dezelfde onzekerheid hoor je ook bij Kelderman, Mollema, Geesink en gelukkig steeds meer profwielrenners. Ook vertrouw ik de wielrenners niet die na een doping delict en de eraan verbonden uitsluiting van twee jaar weer op het hoogste niveau acteren. Als ze zuiver op de graad zijn dan is dat geestelijk niet op te brengen.

5 natuurlijke producten voor betere prestaties en herstel

Omdat ik mijn hele professionele carrière fel tegenstander van doping ben, heb ik een aantal legale alternatieven op een rijtje gezet. De werking is minder spectaculair, maar ze hebben geen nare bijwerkingen zoals hun synthetische variant. En alle beetjes helpen, nietwaar? Moedertje Natuur produceert een reeks gezonde producten die prestaties ondersteunen en herstel bevorderen. Laten we synthetische medicijnen bewaren voor echt zieke mensen. Niet voor atleten; dat is zelfs illegaal.

  1. Bietensap: de nitraten uit bietensap worden geconverteerd naar nitraat oxide, dat een vaatverwijdend effect heeft en zorgt voor verbeterde zuurstofopname. Tijdens een tijdrit van 17 km reed een groep bietensap drinkende wielrenners gemiddeld 45 seconden sneller dan degenen die dat niet dronken. Dat is een flink verschil! Een glas van 300 ml per dag is voldoende.

  2. Beta-alanine: dit aminozuur zorgt voor een verbetering van korte – tot vijf minuten – explosieve sportprestaties. Naast zijn vaatverwijdend effect, helpt beta-alanine ook de hoeveelheid carnosine te verhogen. Deze antioxidant werkt als buffer tijdens explosieve inspanningen. Na inname van beta-alanine waren wielrenners in staat om 12% langer maximaal te presteren dan de controlegroep. Vier keer per dag een gram heeft al effect.

  3. HMB in combinatie met creatine: HMB is het afbraakproduct van de belangrijkste spierhersteller (aminozuur leucine). Vooral in combinatie met creatine, een energierijke stof in de spieren, verbetert HMB het prestatievermogen. Met drie gram HMB en drie tot vijf gram creatine per dag wordt er meer spiermassa ontwikkeld en prestaties worden beter.

  4. Natuurlijke energy boosters: er zijn aantal natuurlijke energy boosters die de prestatie bevorderen en/of het herstel bevorderen. Cafeïne is de bekendste, maar ook cacao, guarana, taurine – bekend van Red Bull – en Siberische ginseng werken goed.

  5. Fenegriek: al eeuwenlang wordt fenegriekzaad gebruikt vanwege de positieve werking op het ijzergehalte en de aanmaak van rode bloedlichaampjes – die zuurstof door het lichaam transporteren. Ook heeft fenegriek een spieropbouwend effect. Driemaal daags een theelepel gemalen fenegriek is al voldoende voor een positief resultaat.

Meer weten over natuurlijke prestatiebevorderende alternatieven? Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com