Kom op, neem nog een glaasje…of toch maar niet?

 

 

 

In Europa is de sociale acceptatie van het drinken van alcohol enorm, waarbij Nederland als een van de koplopers fungeert. Wij behoren tot de landen waarvan een groot percentage van de bevolking in het afgelopen jaar alcohol dronk. Gemiddeld drinken Europeanen tweeëneenhalf keer zoveel alcohol als de rest van de wereld (bron: Nationaal Kompas RIVM). Maar welk effect heeft die gezellige borrel op ons lichaam? Luister en huiver!

Steeds grotere alcoholinname, tegen beter weten in

Na een paar glazen alcoholhoudende drank ben je vrolijker, losser en socialer. Je voelt je prettiger en meer ontspannen. Tenzij je een kwade dronk hebt, dan gebeurt het tegenovergestelde. Tot zover de voordelen. Dat alcohol een giftige stof is weet inmiddels iedereen. Toch blijft de consumptie ervan toenemen. Overheden waarschuwen steeds vaker tegen overmatig gebruik, omdat alcohol een zeer negatieve impact heeft op de gezondheid.

Bier na wijn…brengt venijn! 

Eerder probeerde men aan te tonen dat het drinken van twee glazen wijn gezond is. Dit komt echter puur door de in rode wijn aanwezige resveratrol, de alcohol blijft schadelijk. Voor een gezonde leefstijl is het belangrijk om enkel de resveratrol te gebruiken; een natuurlijke antioxidant.

Daarnaast werd onlangs gesuggereerd dat twee keer per week een biertje drinken met vrienden gezond is. Dit heeft echter niets te maken met de eigenschappen van het bier, maar vooral met sociale cohesie en interactie. Het is natuurlijk gezonder om te socialisen zonder alcohol.

Welke directe en langdurige effecten heeft alcohol op ons lichaam?

 1. Het effect van alcohol op de hersenen 
  Bij een flinke inname tast de giftige alcohol direct de hersenen aan en het zenuwstelsel in het bijzonder. Soms belandt de stevige drinker in een coma, zelfs met de kans op overlijden omdat de ademhaling stokt. Op de lange termijn kan langdurige overmatige alcoholconsumptie het Korsakov Syndroom in de hand werken en geeft het een verhoogde kans op dementie. Het feit dat kinderen steeds jonger beginnen met het drinken van alcohol is zorgwekkend. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en daarom veel gevoeliger voor de schadelijke effecten.

 2. Het effect van alcohol op de maag 
  De giftige alcohol tast het maagvlies aan met misselijkheid als resultaat. Op den duur kan het maagvlies gaan ontsteken, wat tot een maagzweer kan leiden.

 3. Het effect van alcohol op hart en bloedvaten 
  Recent onderzoek suggereert dat matig alcohol gebruik goed zou zijn voor hart en bloedvaten. Vergeten wordt echter dat dit enkel opgaat voor veertigplussers met een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Veel beter voor hart en bloedvaten is een gezonde leefstijl, met voldoende inname van groenten en fruit, voldoende beweging en niet roken. Langdurig overmatig gebruik van alcohol heeft een negatief effect op hart en bloedvaten. Het leidt tot een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en vergroot de kans op hersenbloedingen.

 4. Het effect van alcohol op de lever 
  De lever breekt giftige stoffen af en verwijdert ze uit het lichaam via de urine. Dit geldt ook voor alcohol. Langdurige overmatige consumptie kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en in het ergste geval tot levercirrose. Dan verschrompelt de lever en sterft zij af. Vaak heeft dit de dood tot gevolg, tenzij men overgaat tot een levertransplantatie.

 5. Alcohol verhoogt de kans op kanker 
  Overmatig alcoholgebruik verhoogt de kans op het ontstaan van diverse soorten kanker. Voor vrouwen geldt dat zelfs bij één alcoholische consumptie per dag de kans op borstkanker aanzienlijk wordt vergroot. Daarnaast hebben mensen die drinken een verhoogde kans op dikke darmkanker, alvleesklierkanker, mondkanker, slokdarmkanker, keelkanker en leverkanker.

 6. Alcohol verhoogt het risico op vetzucht en diabetes type II 
  Alcohol bevat veel calorieën en breekt daarbij vetverbrander leptine af, waardoor het hongergevoel toeneemt. Het verhoogt de vetopslag, het breekt spierweefsel af en belemmert zelfs de aanmaak van nieuw spierweefsel. Daarnaast zorgt alcohol voor grote schommelingen in de suikerspiegel, waardoor diabetes type II sneller kan ontstaan.

Proost…op de toekomst!

Een zorgwekkende ontwikkeling is het feit dat kinderen steeds jonger beginnen met het drinken van alcohol, en het om steeds grotere hoeveelheden gaat. Soms hebben zij hun ouders als voorbeeld, die bijvoorbeeld dagelijks ter ontspanning een fles wijn ontkurken, waarna er soms een tweede of derde volgen.

Omdat het gebruik van alcohol overal om ons heen plaatsvindt, blijft de sociale acceptatie groeien. Wanneer iemand een alcoholisch drankje afslaat, wordt er zelfs gezegd ‘Hè, doe niet zo ongezellig!’ Denk hierover na wanneer je aan je (tweede) glaasje begint, of nog erger: wanneer je kind alcohol gaat drinken.

Benieuwd hoe jij een gezonde levensstijl kan aanleren? Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com