Triltraining is goed voor de hersenen zegt de wetenschap

Kan jij je ze nog herinneren? De trilplaten die zo’n twintig jaar geleden enorm populair waren? Dat veranderde met het nieuws dat trilling slecht zou zijn voor de hersenen. Maar enigszins sceptische prof. Dr. E.A. van der Zee bewees per ongeluk het tegenovergestelde: trilling is juist goed voor de hersenen en wordt nu zelfs als middel tegen dementie voorgesteld.

Sneller, alerter en minder fouten bij tests

Enkele jaren geleden wilde prof. Dr. E.A. van der Zee, hoogleraar moleculaire neurobiologie aan de Rijsuniversiteit Groningen, samen met zijn team bewijzen dat triltraining slecht is voor de hersenen. Voor de test werd er een stoel op een trilplaat gezet, waarop proefpersonen moesten plaatsnemen. Na tien minuten trillen werd hen gevraagd allerlei tests uit te voeren. Tot ieders verbazing bleek men na het trillen sneller en alerter te zijn en minder fouten te maken. Hierop besloot de Rijksuniversiteit Groningen een trilstoel te ontwikkelen, voor verder onderzoek.

Triltraining als middel tegen dementie

Trilling zorgt niet alleen voor een betere doorbloeding van de hersenen, maar ook voor een golf aan sensorische informatie die de hersenen aan het werk en op scherp zetten. Volgens professor van der Zee zou triltraining een goed middel zijn tegen dementie. Iedereen zou – thuis of in de sportschool – tenminste tien minuten per dag moeten trillen. Dat is niet alleen goed voor alle spieren, de botdichtheid en algehele doorbloeding maar dus ook voor de hersenen.

Katja’s Bodyscan toont het effect van triltraining

In het NCRV-programma Katja’s Bodyscan gaat Katja Schuurman op bezoek bij professor van der Zee en zijn team. Zowel enkele muizen als Katja zelf ervaren proefondervindelijk welk effect het trillen op de hersenfuncties heeft. Het resultaat is precies zoals hierboven staat beschreven. Bekijk hier zelf het fragment.

De trilplaat is aan een comeback bezig. Dat is maar goed ook, want triltraining verdient het om weer als gezond te worden aangemerkt en als volwaardig onderdeel van onze dagelijkse activiteiten te worden gezien én ervaren!

Wil je meer informatie? Of ben je benieuwd wat triltraining voor jou zou kunnen betekenen? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com