Een suikerverslaving ligt heel snel op de loer

Een koekje bij de koffie of een stukje chocola na tafel. Daar is toch niets mis mee, zou je denken? Maar in nagenoeg alle bewerkte voeding - denk aan soepen, sauzen als ketchup en kant-en-klaar producten - zit suiker. Wanneer je alles bij elkaar optelt is dat per dag een enorme berg die je ongemerkt consumeert. Niet voor niets stijgt het aantal mensen met obesitas en de daaraan gerelateerde ernstige ziektes in recordtempo.

Groter aanbod, grotere kans op verslaving

De eerste blog in deze serie waarschuwde al voor een verslavingsreactie als gevolg van ons huidige voedingspatroon. Met de constante stroom aan calorierijk voedsel die ons dagelijks wordt aangeboden, raken steeds meer mensen verslaafd. De voedingsindustrie speelt daar handig op in door steeds meer voedsel te produceren met hoge concentraties tarwemeel, vet, suiker en proteïnen.

Vind jij het ook moeilijk het bij één stukje chocola te houden?

De verschillende soorten chips, koekjes, chocola, roomijs, pizza, gefrituurde snacks zijn zo langzamerhand niet meer te tellen. Vooral van chocola is bekend dat mensen het niet bij één stukje kunnen laten. Dat is ook niet gek, want het bevat relatief veel vet en suiker waardoor er direct een enorme hoeveelheid dopamine in de hersens vrijkomt. Daarnaast bevat chocola theobromine; een mild stimulerende stof die lijkt op cafeïne en de werking van dopamine versterkt.

Hoe wij ons letterlijk ziek eten aan suiker

In onze Westerse maatschappij is in de laatste vijftig jaar de suikerconsumptie per persoon met bijna driehonderd procent gestegen. Deze schrikbarende cijfers houden direct verband met de groeiende aantallen mensen die kampen met vetzucht of obesitas en alle daaraan gerelateerde ernstige ziektes.

Geïnspireerd door onze serie over honger- en hunkervoedsel? En wil je meer weten over onze producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com