Zin in chocola, pizza of een hamburger?

Zou jij soms een moord doen voor een stuk chocola, pizza of een hamburger? Waar komt die onbedwingbare trek vandaan, terwijl je weet dat dit soort voedsel ongezond is en het eten ervan zelfs gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Deze serie analyseert de evolutionaire en biologische oorsprong van onze ongezonde voorkeuren en geeft tips om hieraan weerstand te bieden.

Hongergevoel of hunkering? Er is een duidelijk verschil

Er bestaat een duidelijk verschil tussen een hongergevoel en hunkeren naar bepaald voedsel. Bij honger zegt je lichaam 'het maakt niet uit welk soort voedsel ik eet, als het mijn honger maar stilt', oftewel een aspecifieke motivatie voor calorierijk voedsel.
Bij hunkering heb je onbedwingbare trek in een specifiek soort voedsel, oftewel een verhoogde motivatie voor één type calorierijk voedsel. Het hongergevoel prikkelt een ander hersengebied dan hunkering, als gevolg van een ander type signaal dat wordt afgegeven.

Het beloningscentrum in onze hersenen: de afgifte dopamines

Wat zijn de meest basale voorwaarden om te overleven? Sociale interactie, voortplanting/seks, voldoende (water) drinken en voedsel binnenkrijgen. Gedurende ons leven gebeurt dit steeds efficiënter. Dat komt omdat we gestimuleerd worden vanuit onze hersenen. Daar worden dopamines afgegeven - een neurotransmitter - wanneer er adequaat aan basale behoeften wordt voldaan. Deze moleculen zorgen ervoor dat je je goed gaat voelen, een genotsgevoel.

Onze hersenen moedigen een herhaling van het gedrag aan, waarbij steeds opnieuw dopamines worden afgegeven: de beloning. Maar let op, zulke actie-reacties kunnen makkelijk een verslaving in de hand werken. Niet voor niets wordt er - naast extreem verslavende drugs als crack of chrystal meth die de afgifte van grote hoeveelheden dopamines stimuleren - ook gesproken over een suikerverslaving.

Geïnspireerd door onze serie over honger- en hunkervoedsel? En wil je meer weten over onze producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com.