Deel 3 van 4: De werking van antioxidanten en vrije radicalen

Antioxidanten en vrije radicalen worden vaak in één adem genoemd. Wanneer er een overschot aan vrije radicalen ontstaat, kunnen antioxidanten de schadelijke gevolgen verminderen of zelfs wegnemen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Deze blog legt het haarfijn uit!

Hoe werken antioxidanten?

Ons lichaam produceert zelf antioxidanten en daarnaast krijgen we ze binnen via gezonde voeding en voedingssupplementen. Ze zorgen ervoor dat de schadelijke werking van een teveel aan vrije radicalen wordt tegengegaan. Door een gezonde aanmaak of inname van antioxidanten kan oxidatieve stress worden voorkomen. Antioxidanten zijn in staat om elektronen te doneren aan vrije radicalen, zonder er zelf een te worden. Zo kunnen ze schadelijke kettingreacties vertragen of zelfs stoppen.

Hogere leeftijd, lagere productie van antioxidanten

Waar we op jonge leeftijd lijken weg te komen met veelvuldig feesten, alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, ongezond eten, slaaptekort, enzovoorts, heeft het uiteindelijk toch een negatieve weerslag op het lichaam. Je brandt letterlijk sneller op.

Naarmate we ouder worden neemt de productie van antioxidanten af. Dat is zorgelijk, want ze helpen juist om het verouderingsproces te vertragen en zorgen voor een krachtiger afweersysteem. Wetenschappers denken we met behulp van de juiste (hoeveelheid) antioxidanten zonder problemen 120 jaar kunnen worden. Belangrijker is dat ze bepaalde ziektes voorkomen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe beperk je de schadelijke invloed van vrije radicalen?

Door een leefwijze met voldoende beweging, slaap, gezonde voeding als verse groenten en fruit, eiwitten, de juiste vetzuren en weinig koolhydraten. En door alcohol, sigarettenrook, luchtverontreiniging, toxische stoffen, UV- en elektrische straling en stress te vermijden.

Maar wie leeft er op deze manier? 95% van de Nederlanders komt niet eens aan de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. Daarnaast is het in onze Westerse maatschappij bijna onmogelijk om luchtverontreiniging, toxische belasting en verschillende soorten straling uit de weg te gaan.

In de volgende blog vertelt Guus hoe hij 41 jaar geleden begon met zijn onderzoek naar antioxidanten en vrije radicalen. Nu heeft hij de perfecte methode gevonden voor een gezonde balans tussen de twee componenten.

Wil je meer weten over de uitgebalanceerde samenstelling en antioxidatieve werking? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com