Deel 1 van 4: Wat zijn vrije radicalen?

‘Bescherm jezelf tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen!’ Je leest het geregeld in gezondheidsblogs en in advertenties voor crèmes tegen huidveroudering. Maar wat zijn vrije radicalen precies? En welke rol spelen antioxidanten in dit verhaal? De komende weken bieden we inzicht in deze interessante materie.

Stofwisseling, zuurstof en oxidatie

Bij een gezonde stofwisseling komen er vrije radicalen vrij. Bijvoorbeeld bij het omzetten van voedingstoffen naar energie. Een succesvolle verbranding heeft zuurstof nodig, maar het geeft ook oxidatie. Iedereen kent dit verschijnsel: vlees dat verschroeit door grillen, fruit dat bruin kleurt bij blootstelling aan de buitenlucht, vet dat ranzig wordt of metaal dat gaat roesten.

Interne en externe vrije radicalen

Niet alleen ons interne verbrandingsproces stimuleert de aanmaak van vrije radicalen, ook externe factoren dragen daaraan bij. In onze moderne Westerse maatschappij is er geen ontkomen aan; UV-straling uit zonlicht, luchtverontreiniging, toxische stoffen, zware metalen en elektrische straling veroorzaken oxidatieve stress. Maar ook persoonlijk toedoen zoals het inhaleren van sigarettenrook, het consumeren van alcohol, een teveel aan suiker of transvetten en bovenmatige fysieke en mentale inspanning zorgen voor een toename van vrije radicalen.

In de volgende blog bekijken we bij welke processen vrije radicalen betrokken zijn. Hun werking is namelijk niet per definitie slecht; pas wanneer er een te veel aan vrije radicalen ontstaat gaat het mis.

Wil je meer weten over de uitgebalanceerde samenstelling en antioxidatieve werking? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com