De Vereniging tegen Kwakzalverij: oprecht of verlengstuk farmaceutische industrie?

Steeds vaker manifesteert de Vereniging tegen Kwakzalverij zich als een verlengstuk van de farmaceutische industrie en de reguliere geneeskunde. Ver gezocht? Deze blog geeft inzicht zodat je zelf kunt oordelen.

De Vereniging tegen Kwakzalverij steekt er een stokje voor

Een beroemde Nederlandse universiteit was van plan om onderzoek te doen naar de werkzaamheid van een Aziatische kruidenmix die al duizenden jaren de suikerspiegel normaliseert en zo de kans op diabetes verkleint en zelfs geneest.

Maar voor zo’n onderzoek uitgevoerd kan worden, moet het eerst aan de Ethische Commissie worden voorgelegd. De Vereniging tegen Kwakzalverij beklaagde zich bij het universiteitsbestuur over het feit dat gemeenschapsgelden verkwist zouden worden aan onzinnig onderzoek. Vervolgens werd het project afgeblazen.

Zo kan de Vereniging tegen Kwakzalverij blijven beweren dat er geen gedegen onderzoek is gedaan naar bepaalde natuurlijke voedingssupplementen en dat er nooit is bewezen is dat zij werken. Dit druist 100% in tegen hun basisprincipe dat alleen gedegen wetenschappelijk onderzoek de werkzaamheid van supplementen of behandelmethoden kan aantonen. Nu zou er gedegen onderzoek komen en dan gaan ze protesteren. Waarschijnlijk waren ze bang voor de uitslag van het onderzoek. Er wordt vreselijk veel geld verdiend aan medicijnen tegen suikerziekte.

Natuurgeneeskunde steeds vaker met de rug tegen de muur

Dit verhaal staat niet op zichzelf, het is een terugkerend patroon. Kortgeleden werd er wereldwijd verklaard: ‘Gedegen wetenschappelijk onderzoek toont aan dat antioxidanten geen enkele toegevoegde waarde hebben voor de gezondheid.’

Wat er niet bij werd vermeld is dat er in deze meta-analyse enkel dubbelblind placebo-gecontroleerde grootschalige studies werden meegenomen en dat de duizenden empirische, klinische en experimentele onderzoeken buiten beschouwing werden gelaten. Zoals we in een vorige blog vermeldden kunnen natuurlijke ingrediënten niet gepatenteerd worden, dus niemand gaat daar miljoenen in pompen.

Zelfs met gemeenschapsgelden kan de natuurgeneeskunde dus geen voet aan de grond krijgen, dan komt immers de Vereniging tegen Kwakzalverij of hun buitenlandse evenknie om de hoek kijken.

De volgende blog is de laatste in deze serie en laat zien hoe je op een gezonde, kritische manier met natuurlijke voedingssupplementen kan omgaan. Daarnaast geeft Guus van der Meer – oprichter van doctorpil.com – zijn top tien van natuurlijke voedingssupplementen.

Geïnspireerd door onze serie over moderne Westerse vs. natuurgeneeswijzen? En wil je meer weten over onze producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com