Van Afrikaanse Bosjesmannen tot Unilever

Deze blog vertelt het schrijnende verhaal van natuurlijk voedingssupplement hoodia, wat door Afrikaanse Bosjesmannen eeuwenlang succesvol werd gebruikt. Het werkzame bestanddeel werd door de farmaceutische industrie gekaapt, gepatenteerd, gemonopoliseerd en vervolgens bij het grofvuil gezet. Helaas staat dit scenario staat niet op zichzelf. 

Het hoodia-scenario: een schrijnend verhaal

Al duizenden jaren wordt door Afrikaanse Bosjesmannen, tijdens hun dagenlange jachtpartijen en in perioden van schaarste, een honger stillend en dorstlessend extract gebruikt dat bovendien extra energie geeft. Dit extract is afkomstig van een soort cactus en wordt hoodia genoemd. Een Afrikaans onderzoeksinstituut wist patent aan te vragen op de werkzame stof P57. Farmaceutisch bedrijf Pfizer – bekend van onder andere Viagra pillen – kocht het geneesmiddelenpatent en verkocht het vervolgens door aan Unilever.

De Bosjesmannen hebben, als oorspronkelijke ontdekkers van het extract, via een unieke rechtszaak voor elkaar gekregen dat zij een miniem gedeelte van de winst uitgekeerd krijgen. Daarnaast zorgde de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), met Unilever als een van zijn grootste klanten, voor een aantijging tegen het natuurlijke extract in een uitzending van Kassa, waarop de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vervolgens de verkoop verbood en voor miljoenen aan product werden weggehaald. Overigens is het middel nu weer toegestaan. Waarschijnlijk omdat Unilever het bij het grofvuil heeft gezet. Volgens eigen onderzoek zou het middel niet werken en bijeffecten hebben. Terwijl er heel veel onderzoek is gedaan met hoodia als natuurlijk extract. En ze er miljoenen voor betaald hebben. Hoogstwaarschijnlijk is de door hen gebruikte P57 zonder de andere ingrediënten die wél in het natuurlijke extract zitten niet werkzaam.

Waarom ik zo goed op de hoogte ben van deze zaak? Destijds had ik een grote partij natuurlijke hoodia laten produceren; omdat het een fantastisch product is. Maar door het verbod van de VWA werd ik genoodzaakt dit volkomen veilige extract direct te vernietigen.

Een donker toekomstperspectief

Het hoodia-scenario staat helaas niet op zichzelf. De farmaceutische industrie stort zich vol op Moeder Natuur en onderzoekt nu honderden natuurlijke fytotherapeutische producten – producten gebaseerd op kruiden en planten.

Farmaceutische bedrijven maken van de meest veelbelovende natuurlijke voedingssupplementen een synthetische variant en patenteren de werkzame stof. Vervolgens zorgt hun leger aan lobbyisten voor een verbod op het oorspronkelijke natuurlijke product. Zo’n legitiem monopoly maakt dat zij hun ‘gestolen geneesmiddel’ tegen woekerprijzen kunnen verkopen. En dan is de synthetische variant vaak veel minder effectief dan de natuurlijke versie. Een lose-lose situatie!

Onze volgende blog bespreekt waar de Vereniging tegen Kwakzalverij haar vermeende verstrengeling met de farmaceutische industrie aan te danken heeft.

Geïnspireerd door onze serie over moderne Westerse vs. natuurgeneeswijzen? En wil je meer weten over onze producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com