Farmaceutisch geneesmiddel of natuurlijk voedingssupplement?

Is er echt zoveel verschil tussen onderzoek naar farmaceutische geneesmiddelen en natuurlijke voedingssupplementen? Ja. In deze blog analyseren we het complexe en uiterst kostbare onderzoek naar gepatenteerde geneesmiddelen – dat zijn geld uiteindelijk dubbel en dwars terugverdient – en bespreken we de invloed van de Europese farmaceutische lobby.

Onderzoek naar farmaceutische geneesmiddelen

Geneesmiddelenonderzoek dient onder andere aan de criteria te voldoen die we in onze vorige blog bespraken, vooral vanwege eventuele bijverschijnselen op korte en lange termijn.

Onderzoek naar een gepatenteerd geneesmiddel bestaat uit vier fasen plus een extra grootschalige toets, die wordt uitgevoerd door een bevoegde instantie. Het is een grootschalig, langdurig, complex en uiterst kostbaar proces. Zo’n patent is belangrijk omdat het product anders direct na lancering zou kunnen worden nagemaakt en onder eigen naam worden verkocht.

Een patent geeft een farmaceutisch bedrijf twintig jaar het alleenrecht op de productie en verkoop van hun product. Zo kan niet alleen de miljoeneninvestering in het onderzoek worden terugverdiend, maar ook een exorbitant hoge winst worden gemaakt. Dit zorgt vaak voor heftige discussies.

Onderzoek naar natuurlijke voedingssupplementen

Al duizenden jaren wordt het merendeel van natuurlijke voedingssupplementen succesvol voorgeschreven. De geneeskrachtige werking komt vrijwel exact overeen met hun hedendaagse farmaceutische varianten. Bij Oosterse geneeswijzen, zoals ayurveda, worden kruiden en planten voorgeschreven – ook wel fytotherapie genoemd – zoals in de Westerse maatschappij farmaceutische producten worden voorgeschreven.

Er is onvoorstelbaar veel evidence based practice: bewijs van werkzaamheid en veiligheid vanuit praktijkervaring. Toch heeft de EU besloten dat voor natuurlijke voedingssupplementen dezelfde onderzoekscriteria gelden als voor farmaceutische producten; met dank aan de farmaceutische lobby, die alleen al in Brussel driehonderd fulltimers tot zijn beschikking heeft.

Natuurlijke voedingssupplementen mogen tegenwoordig geen gezondheidsclaims meer dragen. Maar waarom? Dat bespreken we in onze volgende blog!

Geïnspireerd door onze serie over moderne Westerse vs. natuurgeneeswijzen? En wil je meer weten over onze gezondheidsbevorderende producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com