Hoe kan je diabetes type II voorkomen?

Ruim 52% minder kans op diabetes type II door stabiel gezond gewicht

Recent onderzoek aan Cambridge University laat zien dat het voorkomen van diabetes type II al eerder moet worden gestimuleerd dan nu het geval is. Momenteel trekken artsen pas aan de bel wanneer mensen al kampen met een te hoge bloedsuikerspiegel of obesitas. De onderzoekers wijzen erop dat de gehele bevolking aangespoord zou moeten worden om op een gezond gewicht te blijven, in plaats van wachten tot het te laat is. Volwassenen met een stabiel gezond gewicht zouden de kans op diabetes type II met ruim 52 procent kunnen verminderen. Lees hier het volledige artikel.

Welke maatregelen kan jij zelf nemen?

Hoe kan je zelf een te hoge bloedsuikerspiegel en/of overgewicht voorkomen? Wij geven enkele waardevolle tips, om meteen mee aan de slag te gaan:

  1. Vermijdt overgewicht en let daarbij met name op de afname van ongezond buikvet.
  2. Sport en/of beweeg regelmatig. Dagelijks een stevige wandeling van een 30 minuten of langer is al voldoende. De bloedsuikerspiegel komt in balans doordat het lichaam suikers direct als energie gebruikt en beter reageert op insuline.
  3. Neem zo min mogelijk enkelvoudige koolhydraten. Denk aan producten met suikers, witte tarwebloem of suikerhoudende drankjes. Kies in plaats daarvan voor volkoren producten en drink vooral water, thee en koffie. Vermijdt high fructose corn syrup, een zoetstof die aan veel bewerkte producten en drankjes wordt toegevoegd. Dat geldt ook voor het assortiment gericht op kinderen. Controleer daarom altijd de verpakkingen op deze schadelijke zoetstof.
  4. Groenten en fruit hebben van nature aanwezige suikers maar ook vezels, waardoor de suikers langzamer aan het lichaam worden afgegeven en de bloedsuikerspiegel niet piekt. Het drinken van vruchtensappen en smoothies wordt afgeraden omdat de vezels daarin grotendeels ontbreken terwijl de suikers wel aanwezig blijven.
  5. Probeer de door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen hoeveelheid van drie ons groenten en drie stuks fruit aan te houden. Onderzoek wijst uit dat slechts vijf procent van de Nederlandse bevolking de door onze overheid aanbevolen twee ons groenten en twee stuks fruit haalt. Dat is echt te weinig.
  6. Het eten van 100 tot 200 gram eiwitten per dag past in een gezond voedingspatroon. Denk daarbij aan vlees, eieren, noten en biologische kokosolie en wees niet bang voor verzadigde vetten omdat deze diabetes type II kunnen voorkomen. Let op, vetten bevatten wel veel calorieën dus onbeperkt gebruik wordt afgeraden.
  7. Verschillende planten en kruiden hebben een positieve werking op het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel. Denk aan zwarte peperextract, kurkuma, kaneel en gymnema sylvestre.

Geïnspireerd geraakt door onze serie over diabetes? En wil je meer weten over onze gezondheidsbevorderende producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com