De gevolgen van diabetes op het lichaam

Minder doorbloeding, meer vermoeidheid

Door de grote hoeveelheid bloedsuiker wordt het bloed stroperig. Het hart moet daarom extra hard werken en de bloeddruk stijgt. De doorbloeding wordt slechter, vooral in de kleinere bloedvaten in de lichaamsuiteinden, waardoor diabetes type II patiënten vaak koude handen en voeten hebben. Een te hoge bloedsuikerspiegel leidt ook tot zenuwschade en nierproblemen.
Het prestatievermogen gaat achteruit omdat er te weinig suiker in de cellen terechtkomt, waardoor mensen zich vermoeid gaan voelen.

Diabetes type III: de ziekte van Alzheimer

Eiwitten kunnen door een te grote hoeveelheid bloedsuiker niet volledig worden afgebroken. Zo kan er plaque ontstaan die zich afzet tegen de vaatwanden. Dit leidt tot hart- en vaatziekten, waaronder herseninfarcten. De zogeheten amyloïde plaque in de hersenen leidt in alle waarschijnlijkheid tot de ziekte van Alzheimer, wat door het causale verband steeds vaker diabetes type III wordt genoemd.

Snelle veroudering en het ontstaan van kanker

De constant hoge bloedsuikerspiegel stimuleert de aanmaak van AGE’s (Advanced Glycation End products). Deze ontstekingsprocessen doen precies wat de naam suggereert: de veroudering versnellen inclusief pijnklachten.
Tenslotte verwijzen we terug naar een eerdere blog waarin de relatie tussen zuurstofrijk bloed en het voorkomen van kanker werd besproken. Kanker kan enkel ontstaan in een zuurstofarme omgeving en wordt daarbij gevoed door suiker. Wanneer de bloedsuikerspiegel toeneemt, kan het bloed door de stroperige consistentie minder zuurstof vervoeren. En dat kan desastreuze gevolgen hebben.

In onze volgende blog geven we tips hoe je een te hoge bloedsuikerspiegel, overgewicht en diabetes type II kan voorkomen. Lees hier de vorige blog in onze serie.

Benieuwd hoe jij jouw gezondheid kan verbeteren en diabetes type II kan voorkomen? Wij helpen je graag met de juiste begeleiding en passende producten. Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com.