Diabetes, de sluipmoordenaar

Een schrikbarende stijging van diabetespatiënten

Sinds 1999 is het aantal mensen met diabetes meer dan verdubbeld, toont onderzoek van het VUmc en Pharmo aan. Het is de meest voorkomende chronische ziekte van Nederland. Zo’n 1.3 miljoen Nederlanders hebben diabetes of pre-diabetes, een voorloper van de ziekte. Deze schrikbarende stijging kan deels worden toegeschreven aan de vergrijzing van de Nederlandse bevolking. Maar overgewicht, door een overdaad aan enkelvoudige koolhydraten, moet als hoofdoorzaak worden aangewezen.

Wat is diabetes?

Bij diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de hoeveelheid bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Bij een gezond mens is het hormoon insuline verantwoordelijk voor dit evenwicht. Bij iemand met diabetes maakt het lichaam minder of geen insuline meer aan en reageert het slecht op insuline. Door de grote hoeveelheid bloedsuiker wordt het bloed stroperig en wordt de urine zoet. De behandeling van diabetes gebeurt via oraal toedienen of injecteren van insuline.

Welke vormen van diabetes zijn er?

Naast zwangerschapsdiabetes en pre-diabetes zijn de meest voorkomende vormen van diabetes type I en diabetes type II. Bij diabetes type I is er sprake van een auto-immuun ziekte; het lichaam valt haar eigen insuline aan alsof het een lichaamsvreemde stof is, waardoor er te weinig of geen insuline overblijft. Bij diabetes type II, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, reageert het lichaam niet adequaat op insuline. In het begin maakt het lichaam te veel insuline aan, maar op den duur wordt dat steeds minder. Diabetes type II is veruit de meest voorkomende vorm.

Onze volgende blog bekijkt de symptomen van diabetes type I en II. Waaraan zijn beide vormen te herkennen?

Benieuwd hoe jij jouw gezondheid kan verbeteren en diabetes type II kan voorkomen? Wij helpen je graag met de juiste begeleiding en passende producten. Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com.