Waarom is te veel suiker ongezond?

Waarom voel je je na een snelle suikerpiek juist moe en lusteloos? Wat zijn de gevolgen van een continue hoge suikerspiegel? En wat is het verschil tussen suikerverbranding en vetverbranding? Deze tweede blog in ons drieluik over suiker laat zien hoe het lichaam reageert op te veel suiker.

Snelle pieken, diepe dalen

Een snelle suikerpiek door enkelvoudige en geraffineerde suikers zorgt voor een grote hoeveelheid insuline. Deze is nodig om de suiker naar de cellen te brengen en het teveel af te geven aan de lever, waar het in glycogeen wordt omgezet en het overschot als vet wordt opgeslagen. De suikerspiegel daalt vervolgens vlug en gaat soms zelfs door een ondergrens heen, waardoor je je lusteloos voelt en weer trek krijgt. Hoe meer snelle suikers, hoe erger dit gevoel wordt, omdat een overwerkte alvleesklier – het orgaan dat insuline aanmaakt – op den duur minder goede insuline produceert. Je komt daardoor in een negatieve spiraal terecht van een steeds grotere behoefte aan koolhydraten; ook wel suikerverslaving genoemd. Dit heeft overgewicht tot gevolg en bij heel veel mensen ontwikkelt zich diabetes type II.

De gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel

Inname van grote hoeveelheden suiker en bewerkte koolhydraten zorgen voor een continue hoge bloedsuikerspiegel. Eiwitten kunnen hierdoor niet langer adequaat worden afgebroken en zullen zich als plaque gaan afzetten. Deze zogenoemde Advanced Glycation End products (AGE’s) zorgen voor toenemende lichamelijke schade en ondermijnen de gezondheid.

Suikerverbranding vs vetverbranding

Een constante verbranding van suikers wordt door het lichaam ervaren als stress. Evolutionair gezien functioneert ons lichaam vooral door vetverbranding en schakelen we enkel over op suikerverbranding als er direct geestelijke en lichamelijke topprestaties geleverd moeten worden. Bij gevaar zorgt adrenaline ervoor dat het lichaam direct glucose afgeeft aan het bloed.

In onze vorige blogs schreven we dat kanker enkel kan ontstaan wanneer hij in een zuurstofarme omgeving wordt gevoed door suiker en lieten we door middel van elf tips zien hoe je op een gezonde manier suiker kan blijven gebruiken.

Geïnspireerd geraakt door ons drieluik over suiker? En wil je meer weten over onze gezondheidsbevorderende producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com.