Suiker, het nieuwe gif?

De laatste tijd is er veel ophef over de grote hoeveelheden suiker in ons voedsel. Wetenschappers luiden de noodklok en experts buitelen over elkaar heen in verschillende media. Desondanks heerst er verwarring over de verschillende soorten suiker, zetmeel en vezels; samen ook wel koolhydraten genoemd. Deze blog schept orde in de chaos met een heldere uitleg.

Enkelvoudige koolhydraten

De chemische structuur van koolhydraten bepaalt hoe snel ze worden opgenomen. Het lichaam breekt koolhydraten uiteindelijk af tot glucose, omdat complexere vormen niet door het bloed vervoerd kunnen worden. Geraffineerde suiker, sucrose, fructose en geïsoleerde vruchtensuikers, zijn de snelst opneembare vorm. Andere snel opneembare koolhydraten zitten in wit brood, witte rijst, witte pasta en bewerkte voedingsproducten zoals kant en klaar maaltijden, frisdrank, energiedrankjes, vruchtendranken, snacks, snoep, gebak, etc. Deze snel opneembare koolhydraten bevatten vrijwel geen vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen. Daarom worden ze ook wel lege energiebronnen genoemd. Ze zorgen voor een snelle en steile energiepiek.

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten zijn eigenlijk aan elkaar geregen enkelvoudige koolhydraten die in het maag-darmkanaal uit elkaar gehaald moeten worden. Het kost het lichaam meer energie en tijd, waardoor er veel gelijkmatiger en over een langere periode glucose aan het bloed wordt afgegeven. Meervoudige koolhydraten zijn langzame en stabiele koolhydraten die goede en langdurige energie leveren bij een normale suikerspiegel. Als zetmeel zijn deze koolhydraten voornamelijk in onbewerkte, natuurlijke producten te vinden zoals volkorenbrood, roggebrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en aardappelen. Maar ze komen ook voor in groenten, peulvruchten, notensoorten als walnoten en pistachenoten en als glycogeen in rood vlees en gevogelte.

Verteerbare en onverteerbare vezels

Verteerbare vezels worden door bacteriën in de dunne darm afgebroken. Dit type vezels levert nog een beetje energie en houdt de massa in de darm soepel, wat een goede stoelgang bevordert.
Daarnaast zijn er vezels die onveranderd blijven omdat ze voor ons onverteerbaar zijn. Dit type vezels vergroot het volume in de darmen, wat tevens de stoelgang bevordert. Daarbij zorgen onverteerbare vezels voor eerdere verzadiging, als ze vocht opnemen in de maag en hun volume vergroot.

Suiker en welvaartsziektes

Op initiatief van het Diabetes Fonds Nederland, opende in Amsterdam onlangs een afkickkliniek voor suikerverslaafden. Vanaf 1850 is de suikerinname per hoofd van de bevolking met minimaal 700% toegenomen. Een groot gedeelte van deze toename vond plaats in de laatste vijftig jaar. Deze trend kan niet los gezien worden van de enorme stijging, in de afgelopen decennia, van obesitas en vetzucht, hart en vaatziekten, diabetes type II, de ziekte van Alzheimer, het Metabole Syndroom en een aantal vormen van kanker, om er maar een paar te noemen.

In de volgende blog bespreken we waarom een hoge suikerinname ongezond is. En de laatste blog in ons drieluik laat zien hoe je op een gezonde manier suiker kan blijven gebruiken.

Geïnspireerd geraakt door ons drieluik over suiker? En wil je meer weten over onze gezondheidsbevorderende producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com.