Regelmatig bewegen beschermt tegen kanker

Althans, dat is het algemene advies van verschillende instanties wereldwijd, zoals de Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het afweersysteem dat verantwoordelijk is voor het onschadelijk maken en afvoeren van ziekteverwekkers, waaronder de hoeveelheid van 300 tot 1000 kankercellen die een gemiddeld mens dagelijks aanmaakt.

Zorg dat jouw metabole switch aanstaat

Maar op welke manier gebeurt dat? Wij geven twee verklaringen. Ons DNA blijkt voor minstens 70% zowel positief als negatief beïnvloedbaar door externe omstandigheden. De metabole switch, oftewel de PGC 1 Alfa, speelt een cruciale rol in de genen die zorgen voor onze energiehuishouding. Door zaken als een gebrek aan lichaamsbeweging, slechte voeding en blootstaan aan stress kan de metabole switch worden uitgeschakeld met kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes type II, obesitas, botontkalking, chronisch ontstekingen en het verlies van spiermassa tot gevolg. Regelmatige lichaamsbeweging, extreme kou en voedselschaarste schakelen de metabole switch juist aan, waardoor het immuunsysteem efficiënter gaat werken en bovengenoemde ziekten op den duur zullen verdwijnen.

Meer zuurstof, minder kans op kanker

Een aanvullende verklaring is dat kanker enkel kan ontstaan bij een laag zuurstofgehalte in de cellen en juist verdwijnt bij een hoog zuurstofgehalte. De Duitse medicus, fysioloog en Nobelprijswinnaar Otto Warburg bewees al in 1924 dat kankercellen enkel in een zuurstofarme omgeving kunnen ontstaan en dat fermentatie – suikerverbranding zonder zuurstoftoevoer – de kanker voedt. Zijn theorie werd slechts voor kennisgeving aangenomen en werd pas in 2002 door onderzoekers aan de universiteit van Madrid bevestigd. Dit leidde tot verder vervolgonderzoek waarvan het meest recente in het prestigieuze tijdschrift Nature werd gepubliceerd. ‘Betere toevoer van zuurstof naar tumoren kan groei van kanker tegengaan’ luidde de kop, waarna onderzoekers aan de Katholieke universiteit in Leuven hun studie toelichtten. De wereld wordt nu pas wakker, terwijl Warburg deze theorie al bijna een eeuw geleden aantoonde en kenbaar maakte.

Onze conclusie

Het is niet alleen spijtig voor Warburg dat de wereld nu pas oog heeft voor zijn bevindingen. Maar ook voor de talloze artsen die door verschillende bonden van kwakzalverij werden verketterd of uit hun ambt werden gezet omdat zij uitbehandelde kankerpatiënten met behulp van Warburg’s theorie nog een laatste kans op genezing boden. Enfin, wat is nu de moraal van dit verhaal? Regelmatige lichaamsbeweging verbetert het zuurstoftransport naar onze cellen en verhoogt daarbij het zuurstofgehalte. Koppel dit aan dagelijkse gezonde voeding en weinig stress en degeneratieve ziekten, waaronder kanker, krijgen aanzienlijk minder kans om zich te ontwikkelen.

Geïnspireerd door dit verhaal en wil je meer weten over onze zorgvuldig samengestelde producten? Neem gerust contact op met Guus van der Meer: guus@doctorpill.com.