Mag koffie nou wel of niet?

Al op de kleuterschool dronk ik koffie. De reden zal mijn astmatische aanleg geweest zijn. Koffie heeft een ontspannende werking op de luchtwegen en verlicht derhalve astma.

Koffie heeft een stimulerende werking op het Centrale Zenuwstelsel. Er wordt méér adrenaline en cortisol vrijgegeven, daardoor wordt suiker gemobiliseerd en we zijn scherper en beter in staat te presteren.

Tot zeer recent werd aangenomen dat koffie nadelige bijwerkingen heeft, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk en leidt tot vochtverlies. Ook heerst de gedachte dat die scherpe stijging van de bloedsuiker door koffie diabetes type II zou provoceren, maar het tegendeel blijkt waar. Mensen die gemiddeld vier koppen koffie gebruiken hebben significant minder kans op diabetes type II. En de verhoogde bloeddruk is licht en tijdelijk, totdat de lever de cafeïne heeft afgebroken. Alleen mensen met een bepaalde genetische predispositie, genotype F, kunnen van meer dan vier koppen koffie last krijgen, vooral als ze hart patiënt zijn. En de vocht afdrijvende werking is mild, het water in de koffie compenseert dat al ruimschoots.

Ik heb altijd gezegd dat als ik overtuigend bewijs zou vinden dat koffie ongezond is, ik direct zou stoppen het te drinken. Ik drink nog steeds koffie.

In koffie zitten veel flavonoïden. Dit zijn plantaardige stoffen met een anti-oxidatieve werking. Cafeïne in combinatie met flavonoïden hebben een positieve invloed op de gezondheid. Dat geldt dus niet voor de cafeïne in energiedrankjes en cafeïne pillen!

Maar je moet wél bewust zijn van een belangrijk gevolg van koffie drinken: Koffie kan gezonde slaap in de weg staan. En slaap is de allerbelangrijkste factor in een gezonde leefstijl.

Ook kan koffie belangrijk bijdragen aan bijnieruitputting, door de indirecte werking op adrenaline en cortisol. Bijnieruitputting kan leiden tot een Burn Out.

Daarom beperk ik tegenwoordig mijn koffie consumptie tot maximaal vier koppen per dag. Ik neem ze alleen in de morgen en voormiddag, tezamen met ontbijt en lunch, omdat mijn suikerspiegel dan tóch omhoog gaat.. En ik geniet van elke teug.

Guus van der Meer