Zij leve lang hoera, hoera?

afvallen-door-langzamer-en-bewuster-te-eten

‘De gemiddelde levensverwachting voor mannen is sterk toegenomen. Tussen 2000 en vorig jaar is de verwachting bij geboorte met ruim 3,5 jaar gestegen tot ruim 79 jaar.’ Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen worden nog altijd ouder met een gemiddelde levensverwachting van bijna 83 jaar, maar deze verwachting is tussen 2000 en 2011 met slechts 2,3 jaar gestegen. Volgens het CBS leven we langer zonder beperkingen. Toch blijven de kosten van de gezondheidszorg explosief toenemen. Dat lijkt een contradictie. Hoe het echt zit?

Afvallen door langzamer en bewuster te eten

afvallen-door-langzamer-en-bewuster-te-eten

Langzamer eten heeft een heel gunstig effect op het voorkomen van overgewicht en obesitas. Dat laat een recente uitgebreide studie zien, uitgevoerd door de Kyushu University Graduate School of Medical Sciences in Fukuoka, Japan. Andere kleinere studies tonen aan dat mindful eating dit effect verder versterkt; het stimuleert zelfs gewichtsverlies. Benieuwd hoe je deze methode zelf kan toepassen?

Wel trainen, maar geen zichtbare resultaten?

wel-trainen-maar-geen-zichtbare-resultaten

Met verbazing kijk ik soms naar de talloze fitnessdeelnemers in de sportschool. Ze trainen jaar in jaar uit, maar vaak zonder enige zichtbare verbetering. Dezelfde dikke buik, dezelfde spieromvang, dezelfde prestaties, hetzelfde beweegpatroon, dezelfde disbalans en gebrek aan lenigheid. Toch kan je, wanneer je op de juiste manier traint, in slechts acht weken een complete transformatie ondergaan; een fysieke make-over zogezegd. In deze blog geef ik alvast zeven tips voor betere trainingsresultaten.

Hoe blijf je een leven lang fit?

Hoe-blijf-je-een-leven-lang-fit

Iedereen streeft ernaar om fit te blijven. Maar desondanks is dat slechts voorbehouden aan een selecte groep. Naar schatting is slechts vijftien procent van de Westerse bevolking écht fit. En een nog veel lager percentage is zijn hele leven lang fit. Maar wat houdt fitheid precies in?

Spiermassa behouden is belangrijk op elke leeftijd

Spiermassa-behouden-is-belangrijk-op-elke-leeftijd

Jonge, gespierde mannen die in de sportschool aan de gewichten hangen, dat is vaak het beeld dat we hebben van krachttraining. Maar krachttraining is voor iedereen. Deze vorm van trainen heeft op elke leeftijd en voor zowel mannen als vrouwen een positieve invloed. Door onze spiermassa op peil te houden, blijven we langer gezond en zijn we later minder afhankelijk van hulpmiddelen en zorg. Het is nooit te laat om te beginnen!

De Giro-stunt van Froome: puur natuur of synthetische bijsmaak?

De-Giro-stunt-van-Froome-puur-natuur-of-synthetische-bijsmaak

Niemand kan de spectaculaire Giro-stunt van Chris Froome zijn ontgaan. Maar de profwielrenner blijkt ook astmapatiënt te zijn; hij gebruikt immers een zogenaamd puffertje. Door het werkzame bestanddeel Salbutamol worden luchtkanaaltjes wijder, zodat grotere hoeveelheden zuurstof de longen kunnen bereiken. Van levensbelang wanneer je astma hebt, maar is dat in Froome’s geval ook zo?

Kom op, neem nog een glaasje…of toch maar niet?


In Europa is de sociale acceptatie van het drinken van alcohol enorm, waarbij Nederland als een van de koplopers fungeert. Wij behoren tot de landen waarvan een groot percentage van de bevolking in het afgelopen jaar alcohol dronk. Gemiddeld drinken Europeanen tweeëneenhalf keer zoveel alcohol als de rest van de wereld (bron: Nationaal Kompas RIVM). Maar welk effect heeft die gezellige borrel op ons lichaam? Luister en huiver!

Triltraining is goed voor de hersenen zegt de wetenschap

Kan jij je ze nog herinneren? De trilplaten die zo’n twintig jaar geleden enorm populair waren? Dat veranderde met het nieuws dat trilling slecht zou zijn voor de hersenen. Maar enigszins sceptische prof. Dr. E.A. van der Zee bewees per ongeluk het tegenovergestelde: trilling is juist goed voor de hersenen en wordt nu zelfs als middel tegen dementie voorgesteld.

Waarom calorierijk voedsel zo aantrekkelijk is

Na de afgelopen weken inzicht te hebben gekregen over de werking van ons (prehistorische) brein en het effect dat calorierijk voedsel daarop heeft, geven we in deze laatste blog van de serie slimme tips hoe je je tegen hunkering het hoofd kan bieden.

Een suikerverslaving ligt heel snel op de loer

Een koekje bij de koffie of een stukje chocola na tafel. Daar is toch niets mis mee, zou je denken? Maar in nagenoeg alle bewerkte voeding - denk aan soepen, sauzen als ketchup en kant-en-klaar producten - zit suiker. Wanneer je alles bij elkaar optelt is dat per dag een enorme berg die je ongemerkt consumeert. Niet voor niets stijgt het aantal mensen met obesitas en de daaraan gerelateerde ernstige ziektes in recordtempo.

Onze prehistorische hersenen leiden ons naar de snackbar

Waarom kies je eerder een vette snack of zoet tussendoortje dan een appel? Onze voorkeur voor calorierijk voedsel stamt uit de prehistorie. Toen was voedselschaarste de norm en stimuleerden onze hersenen de consumptie van voeding met een hoge caloriedichtheid. In de Westerse wereld is deze overlevingsstrategie niet langer nodig; tegenwoordig keert zij zich eerder tegen ons.

Zin in chocola, pizza of een hamburger?

Zou jij soms een moord doen voor een stuk chocola, pizza of een hamburger? Waar komt die onbedwingbare trek vandaan, terwijl je weet dat dit soort voedsel ongezond is en het eten ervan zelfs gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Deze serie analyseert de evolutionaire en biologische oorsprong van onze ongezonde voorkeuren en geeft tips om hieraan weerstand te bieden.

Deel 4 van 4: ‘Kies de juiste voedingssupplementen: Wacht niet tot morgen!’

Guus van der Meer, oprichter van doctorpill.com, begon 41 jaar geleden met zijn onderzoek naar een gezonde balans tussen vrije radicalen en antioxidanten. In deze laatste blog uit de serie, deelt hij zijn bevindingen en eindigt hij met een belangrijke tip!

Deel 3 van 4: De werking van antioxidanten en vrije radicalen

Antioxidanten en vrije radicalen worden vaak in één adem genoemd. Wanneer er een overschot aan vrije radicalen ontstaat, kunnen antioxidanten de schadelijke gevolgen verminderen of zelfs wegnemen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Deze blog legt het haarfijn uit!

Deel 2 van 4: Goede en slechte vrije radicalen

Zijn er goede en slechte radicalen aan te wijzen? Nee, in principe is elke vrije radicaal gelijk. Maar waar ligt de scheidslijn tussen een positieve en negatieve werking? In deze blog leggen we uit hoe vrije radicalen ons lichaam helpen. Ook bespreken we de risico’s van een te veel aan vrije radicalen.

Deel 1 van 4: Wat zijn vrije radicalen?

‘Bescherm jezelf tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen!’ Je leest het geregeld in gezondheidsblogs en in advertenties voor crèmes tegen huidveroudering. Maar wat zijn vrije radicalen precies? En welke rol spelen antioxidanten in dit verhaal? De komende weken bieden we inzicht in deze interessante materie.

‘Kies nu de juiste voedingssupplementen: Wacht niet tot morgen!’

Deze blog is de laatste in deze serie en laat zien hoe je op een gezonde, kritische manier met natuurlijke voedingssupplementen kan omgaan. Daarnaast geeft Guus van der Meer – oprichter van doctorpil.com – zijn top tien van natuurlijke voedingssupplementen.

De Vereniging tegen Kwakzalverij: oprecht of verlengstuk farmaceutische industrie?

Steeds vaker manifesteert de Vereniging tegen Kwakzalverij zich als een verlengstuk van de farmaceutische industrie en de reguliere geneeskunde. Ver gezocht? Deze blog geeft inzicht zodat je zelf kunt oordelen.

Van Afrikaanse Bosjesmannen tot Unilever

Deze blog vertelt het schrijnende verhaal van natuurlijk voedingssupplement hoodia, wat door Afrikaanse Bosjesmannen eeuwenlang succesvol werd gebruikt. Het werkzame bestanddeel werd door de farmaceutische industrie gekaapt, gepatenteerd, gemonopoliseerd en vervolgens bij het grofvuil gezet. Helaas staat dit scenario staat niet op zichzelf.

Waarom wel of geen gezondheidsclaim; ‘geneest keelpijn’ of ‘helpt bij keelpijn’?

Waarom kan er op natuurlijke voedingssupplementen geen patent worden aangevraagd, zoals bij farmaceutische geneesmiddelen? En waarom ontbreken harde gezondheidsclaims en vermeldt de verpakking enkel ‘draagt bij aan…’, ‘helpt bij…’, of ‘ondersteunt de…’? Dat leggen we uit in deze blog!

Farmaceutisch geneesmiddel of natuurlijk voedingssupplement?

Is er echt zoveel verschil tussen onderzoek naar farmaceutische geneesmiddelen en natuurlijke voedingssupplementen? Ja. In deze blog analyseren we het complexe en uiterst kostbare onderzoek naar gepatenteerde geneesmiddelen – dat zijn geld uiteindelijk dubbel en dwars terugverdient – en bespreken we de invloed van de Europese farmaceutische lobby.

Natuurgeneeswijzen vs Westers wetenschappelijk onderzoek

Natuurgeneeswijzen worden al duizenden jaren toegepast terwijl moderne Westerse geneeswijzen een recenter oorsprong hebben. De komende weken onderzoeken we de relatie tussen natuurlijke en farmaceutische geneesmiddelen en de diverse wetenschappelijke onderzoeken die daarbij komen kijken. We beginnen bij het begin: de eeuwenoude macht van de heersende orde en de criteria waaraan wetenschappelijk onderzoek moet voldoen. 

Hoe kan je diabetes type II voorkomen?

Recent onderzoek aan Cambridge University laat zien dat een stabiel gezond gewicht de kans op diabetes type II met ruim 52 procent kan verminderen. Hoe kan je zelf een te hoge bloedsuikerspiegel en/of overgewicht voorkomen? Wij geven enkele waardevolle tips.

De gevolgen van diabetes op het lichaam

Diabetes is geen op zichzelf staande ziekte; de constante hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat andere ernstige ziektes kunnen ontstaan. Denk aan hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, ontstekingsziekten en zelfs kanker. Deze blog kijkt naar de gevolgen van diabetes op het lichaam.

De symptomen van diabetes type I en II

Wat zijn de symptomen van de verschillende soorten diabetes? Naar aanleiding van de schrikbarende stijging van het aantal Nederlanders waarbij zich deze ziekte ontwikkeld, geeft deze blog inzicht in haar kenmerken. Met name bij diabetes type II manifesteert de ziekte zich zo geleidelijk dat ze vaak (te) laat wordt opgemerkt.

Diabetes de sluipmoordenaar

Sinds 1999 is het aantal mensen met diabetes meer dan verdubbeld, toont onderzoek van het VUmc en Pharmo aan. Het is de meest voorkomende chronische ziekte van Nederland.

Waarom is te veel suiker ongezond?

Waarom voel je je na een snelle suikerpiek juist moe en lusteloos? Wat zijn de gevolgen van een continue hoge suikerspiegel?

Slim omgaan met suiker

Hoe kan je op een gezonde manier suiker blijven gebruiken? Ons lichaam heeft immers brandstof nodig om zowel fysiek als mentaal goed te presteren. Maar welke producten kan je nu wel kiezen en welke kan je beter laten liggen? Deze laatst blog in ons drieluik over suiker, biedt elf slimme tips!

Suiker, het nieuwe gif?

De laatste tijd is er veel ophef over de grote hoeveelheden suiker in ons voedsel. Wetenschappers luiden de noodklok en experts buitelen over elkaar heen in verschillende media.

Een heel gezond en gelukkig 2017

‘Een heel gezond en gelukkig 2017!’ Je zal het rond de jaarwisseling vaak horen zeggen. Maar hoe gezond ben je nou echt?

Vet goed! Of toch niet?

OlijfolieOns lichaam heeft bepaalde vetten nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Maar welke vetten ...

Regelmatig bewegen beschermt tegen kanker

Althans, dat is het algemene advies van verschillende instanties wereldwijd, zoals de Stichting Nationaal Fonds Tegen...

Mag koffie nou wel of niet?

Al op de kleuterschool dronk ik koffie. De reden zal mijn astmatische aanleg geweest zijn...

Nederlandse jongeren zitten te veel

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu brengen jongeren tussen de 12 en 20 jaar ruim tien...

Waarom is slaap nou zo belangrijk

Gedurende je hele leven speelt slaap een cruciale rol bij een goede gezondheid en bij je welbevinden...